top of page

"Stazom sjećanja"


Memorijalni centar Sarajevo u saradnji sa Gradom Sarajevo realizuje projekt "Stazom sjećanja" s ciljem odavanja počasti svim građanima Sarajeva koji su ubijeni tokom opsade grada, najdužoj u modernoj historiji čovječanstva.

 

Realizacija projekta trajat će od 5.3. do 5.4. 2024. godine. U okviru projekta planirana je i postavka hiljada pari cipela koje će simbolizovati korake građana Sarajeva koji su ubijeni tokom opsade i agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu.

 

Svi građani Kantona Sarajevo, ali i cijele Bosne i Hercegovine i dijaspore, mogu biti dio ovog projekta i dati svoj doprinos donacijom cipela koje će simbolizovati stope jednog građanina, odraslog ili djeteta, kojima su oduzeti životi tokom opsade Sarajeva.

 

"Sarajevo je grad heroj koji je preživio opsadu najdužu u modernoj povijesti svijeta. 1425 dana građani ovog grada su ubijani tokom agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu. Memorijalni centar Sarajevo u saradnji sa Gradom Sarajevo, projektom 'Stazom sjećanja' nastoji da oda počast svim nevino ubijenim građanima, ali i herojskoj borbi i odbrani glavnog grada, tom čudu bosanskog otpora i antifašističkoj ideji i nasljeđu ovoga grada i države. Ovim putem želim da pozovem sve građane Kantona Sarajevo da svojim učešćem  daju doprinos kolektivnoj izgradnji kulture sjećanja i sjećanja na sve ubijene građane Sarajeva. Cipele za projekt 'Stazom sjećanja' građani mogu da doniraju na području svih devet općina Kantona Sarajevo kako bismo na dostojanstven način obilježili 5. april - Dan opsade grada Sarajeva. Pozivamo sve građane da nam se u što većem broju odazovu i volontiraju na ovom projektu, kako prilikom postavljanja cipela isto tako i u samim pripremama", rekao je Ahmed Kulanić, direktor Memorijalnog centra Sarajevo.

Građani cipele mogu donirati na sljedećim lokacijama/punktovima:

Općina Stari Grad Sarajevo: ul. Hamdije Kreševljakovića br.94

Općina Centar Sarajevo:  ul. Skenderija br.10 - u sklopu parkinga, ul. Husrefa Redžića - u sklopu parking garaže Općina Novo Sarajevo: ul. Paromlinska br.64 - reciklažno dvorište

Općina Novi Grad Sarajevo: ul. Adija Mulabegovića - u sklopu parking garaža

Općina Ilidža: ul. 12. mart br.5

Općina Hadžići: ul. Žunovačka br.4 - zgrada Komunalca

Općina Trnovo: ul. Bjelašnica Štinji do bb

Općina Vogošća: ul. Omladinska do broja 14

Općina Ilijaš: ul. Bosanski put bb - recklažno dvorište

 
Donirane cipele će biti dio postavke u okviru centralnog događaja koji će biti održan 5.4.2024. godine. Po okončanju projekta, cipele će biti sačuvane trajno kao dio "Staze sjećanja" koja će biti izgrađena u Memorijalnoj šumi koju će Memorijalni centar Sarajevo graditi u narednom periodu na lokaciji Hrasnički stan na planini Igman.

 

Sve informacije u vezi s projektom „Stazom sjećanja“ možete da pronađete na web stranici Memorijalnog centra Sarajevo (https://www.mcsarajevo.ba/)  ili na našim društvenim mrežama: Facebook (https://www.facebook.com/Memorijal/?locale=hr_HR), Instagram https://www.instagram.com/sarajevomc/, X (https://twitter.com/FondMemorijala, TikTok (https://www.tiktok.com/@memorijalni.centar i YouTube https://www.youtube.com/channel/UCSUMaTEoYvnjzVmuJFReJBQ.

Opmerkingen


bottom of page